;
Ekonomi

Yeni Çalışma: Nüfusun En Zengin Yüzde 10’u, 25 Yıllık Emisyonların Yüzde 52’sinden Sorumlu

Oxfam ve Stockholm Çevre Enstitüsü’nün yeni raporu, dünya nüfusunun en zengin % 1’inin, 1990’dan 2015’e kadar dünyanın yoksul %50’sinin iki katından fazla karbondioksit salımından sorumlu olduğunu gösteriyor.

Yeni bir araştırmaya göre, dünya nüfusunun en zengin % 1’i, 1990’dan 2015’e kadar olan süreçte dünyanın yoksul nüfusunun yarısının iki katından fazla karbondioksit salımından sorumlu.

25 yıllık dönemde karbondioksit emisyonları % 60 arttı, ancak en zengin % 1’lik dilimden kaynaklanan emisyon artışı, en yoksulların yarısından kaynaklanan emisyon artışından üç kat daha fazlaydı.

Oxfam ve Stockholm Çevre Enstitüsü tarafından derlenen rapor, aşırı tüketimin ve zengin dünyanın yüksek karbonlu ulaşıma bağımlılığının dünyanın “karbon bütçesini” tükettiği konusunda uyardı.

Oxfam International’da araştırma ve politika sorumlusu Tim Gore, Guardian’a verdiği röportajda, “Küresel karbon bütçesi, insanlığı iyileştirmek yerine zaten zengin olanların tüketimini artırmak için israf edildi” dedi. Gore, “İklim krizinin en kötü etkilerinden kaçınmak istiyorsak, atmosfere sınırlı miktarda karbon salınabilir. Karbonun en iyi şekilde kullanıldığından emin olmalıyız” diye konuştu.

Çalışma, küresel nüfusun en zengin %10’unu oluşturan yaklaşık 630 milyon kişinin, 25 yıllık dönemde küresel emisyonların yaklaşık %52’sinden sorumlu olduğunu gösteriyor.

Küresel olarak, en zengin %10, yılda yaklaşık 35 bin dolar üzerinde gelire sahip olanları ve en zengin %1 ise, yaklaşık 100 bin dolardan fazla kazanan insanları kapsıyor.

Açıklamaya göre, önümüzdeki 10 yılda dünyanın en zengin %10’unun karbon emisyonları, dünyanın geri kalanının tamamı emisyonlarını derhal sıfıra indirse bile, sıcaklıkları 1.5 derecenin üzerine çıkmasına neden olabilir.

Oxfam, zenginlerin yoksulluk içinde olanlardan çok daha fazlasını yaymasına izin vermenin haksızlık olduğunu savunuyor. Dünya yenilenebilir enerjiye doğru ilerlerken ve fosil yakıtları kullanımdan kaldırırken, geçiş sırasında gerekli olmaya devam eden herhangi bir emisyon, yoksul insanların temel olanaklara erişimini iyileştirmeye çalışmak için kullanılmalı.

Gore, “Mümkün olan en iyi ve ahlaki açıdan savunulabilir olan, tüm insanlığın düzgün bir yaşam sürmesidir; ancak [karbon bütçesi] zaten zenginler tarafından daha zengin olmak için kullanıldı” dedi.

Gore, zengin ülkelerdeki insanların SUV gibi yüksek emisyonlu arabaları kullanma ve daha fazla uçuş yapma eğilimi göstermesiyle birlikte, ulaştırmanın emisyonlardaki artışın temel itici güçlerinden biri olduğuna işaret etti. Oxfam, yatırımı düşük karbonlu alternatiflere yönlendirmek ve yoksulların çoğunu iyileştirmek için sık uçan yolcu vergisi gibi yüksek karbonlu lüks eylemler için daha fazla vergi talep ediyor.

Gore, “Bu, yılda bir aile tatili yapan insanlarla ilgili değil, – oldukça küçük bir grubu oluşturan ama her ay uzun mesafeli uçuşlar yapanlarla ilgili” dedi.

Koronavirüs krizi emisyonlarda geçici bir düşüşe neden olurken, dünya çapındaki karantinaların ardından emisyonlar yeniden arttı.